Welcome.

HI SPEC SEAFRONT APARTMENT – PLANNING, DESIGN & MANAGEMENT OF COMPLETE REFURBISHMENT
With responsibility to design and manage the complete refurbishment of this weekend apartment, I took immediate inspiration from the outstanding beach front position and incredible sea views!
In the initial phase I worked with the clients to design a space which needed to fulfil a variety of specific practical needs and turn what was a dingy, dysfunctional and dated space into a calm, contemporary apartment that simply oozes Brighton!
Having worked them through a thorough tender process the clients settled with one of my dedicated teams of builders and craftsmen who stripped it back to the bare bones of the building – remodelled, re plumbed and rebuilt it to the meticulous detail required.
Mixing retro undertones against a Nautical backdrop created an air of simplicity which belied the precision detailing and High specification required for such a challenging space and its requirements.

beachside
retreat

Some of the more bespoke elements  included:

  • Structural work to move, centre and square off the peculiar archway leading from the lounge to the dining room.
  • I then commissioned handmade oak Shoji Screens to allow the light to filter through whilst still providing the privacy required.
  • Also in the dining room we remodelled the space to incorporate a porthole window in a redundant doorway, relocated the cupboard to have hallway access and maximised the alcove space with beautiful waney edged oak shelving from a local reclamation yard.
  • Finally we raised the floor with smoked oak wooden flooring to allow the clients to still appreciate the incredible sea views whilst seated at the dining table.
  • The low concrete ceilings throughout lead me to design box coving around the perimeter of the living spaces, with contemporary, energy efficient and adjustable down lights , the result was simply stunning and brought the apartment bang up to date.
  • We further increased the light and space throughout with bespoke mirrored wardrobes and carefully planned mirroring in the small bathrooms.
  • One of my personal favourites in the bathrooms was the unique, recycled glass worktops which we had made to include sea shells, a lovely touch with the pebble mosaic floor – they worked together beautifully.
  • From the skirts and sockets to the curtains and cushions, not one single detail was left to chance and was scrutinised , specified and sourced to create the perfect, well deserved retreat for this busy couple.
This was an extremely high specification project which challenged every element of space management and required specific creative solutions in almost every aspect of this complete refurb, from the bespoke skirting boards to the unique lighting solution and the hand made cushions to the local art....every aspect was designed with meticulous detail.
Rachel
Design, Sourcing & Project Management